Cfreds blog om fugl eller fisk

 
 

Murrude, Versailles


Murrude er en plante, jeg altid kigger efter, når jeg besøger gamle bygninger. Den er ekstremt sjælden i Danmark og naturligvis fredet. Mest kendt er nok bestanden på Kronborg, men den findes andre steder på gamle klostermure, kirkegårdsdiger og slotsmure.

Egentlig er Murrude en fjeldplante, der vokser i sprækker i kalkholdige klipper. Dem er der naturligvis ikke mange af i Danmark, så Murrude har fundet en niche i mørtelfugerne på gamle bygninger. På sin vis er der jo hermed tale om en kulturplante, der ikke kunne trives uden bygninger i Danmark - eller i det flade mellemfrankrig for den sags skyld.

Murrudens største fjender er de gartnere og vedligeholdelsesarbejdere, der ser rene og bare mure, som et helt naturligt mål for deres Round-upsprøjteri. Derfor er det bedst at lede på lidt afsides murværk, hvor vedligeholdelsen måske er mere behersket. Ovenstående billede er for eksempel fra muren ved siden af billetkøen.

Udover Kronborg og Vesailles er det lykkedes mig at finde planten på Maisons-Laffitte og på hele borgkomplekset i Nideggen i Eifelbjergene

8/9/2022 07:39:14 am

Çok güzel bir konu teşekkür ederim. https://www.alanyagroup.com/

Reply
10/2/2022 07:41:14 pm

fuck you google watch hd and die of pleasure

Reply



Leave a Reply.